Wednesday, May 30, 2012

From gaza, with love

From gaza, with love

From gaza, with love
Artikel ini hanyalah secangkir perkongsian daripada rombongan aqsa ke gaza baru-baru ini (20 mei-24 mei 2012 )

Jika engkau merasa bahawa segala yang di sekitarmu gelap dan pekat,
Tidakkah dirimu curiga bahawa engkaulah,
Yang dikirim oleh Allah utk mjadi cahaya bagi mereka?
Berhentilah mengeluh kegelapan itu,
Sebab sinarmu yang sedang mereka menantikan, maka berkilaulah

Mereka ingin berkilau setiap masa, setiap detik, kerana kilauan terindah buat mereka hanyalah satu, berkilau di syurga Allah.
Mereka tidak pernah mengeluh, apatah lagi berputus asa.Jika tiada kamu bersama aku, namun Allah masih ada bersama aku..masih tersenyum.


“akan ada sebilangan daripada kalangan umatku  yang berpegang dgn ajaran agama, tegas thdp musuh-musuh mereka, tidak memberi mudarat kepada mereka oleh orang yang memusuhi mereka dan segala kesulitan yang menimpa mereka, sehingga Allah mendatangkan bantuanNya, dan mereka ttp demikian..kemudian, sahabat bertanya, “ wahai Rasullulah, di manakah mereka saat itu. Rasullulah menjawab, “ di baitul Maqdis dan sekelililingnya”

Disambut mesra oleh Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh , sebuah cerita perjuangan menjadi ucapan alu-aluan mereka. Setiap detik, mereka ingin diingatkan  tentang erti perjuangan sebnar, apa yang patut diperjuangkan.
Bila ditanya kepada seorang syabab Palestin..kenapa kamu belajar? Sedangkan pendidikan kamu disekat, kamu tidak akan ke mana, kamu akan mati bila-bila.
Ya, namun aku belajar untuk mengejar Izzatul Islam, bukan kerana pangkat, bukan kerana mumtaz, tapi kerana Islam, ad-deena ! itu yang ingin aku tegakkan !
Melihat wanita- wanita Palestin , mereka berkahwin awal..kenapa kamu kahwin awal? Kerana aku tidak sabar untuk melahirkan mujahidin, mujahidat untuk Islam. Jelas! Berkahwin bukanlah kerana nafsu, namun bersedia untuk menghantar anak ke medan perang.
Berpaling pula pada seorang wanita yang sedang mengandung, kamu dah berapa orang anak??
Alhamdullilah, anak pertama ku sudah syahid, insyAllah anak ini juga bakal syahid ( sambil menunjukkan tangannya ke arah kandungan yang dikendongnya itu). Luluh hati ketika mendengar, subhanAllah !
Ditanya pula pada seorang wanita yang lain merangkap Menteri Kementerian Hal Ehwal Wanita Palestin, Jamilah, di manakah suami kamu??
Alhamdullilah, syahid. Tersenyum gembira. Beketrampilan sederhana shaja, cukup mengenakan abaya dan bertudung labuh, penuh berkaliber menguruskan hal-hal kebajikan wanita dan anak-anak di Gaza.

Meninjau keadaan anak-anak kecil itu pula, merka diulit riang dengan bacaan al-quran.
Sudah menjadi kewajipan utk mereka menghafal quran setiap hari.. cita-cita mereka hanyalah menjadi tahfiz al-quran pada suatu hari nanti,agar mampu berada di saf hadapan bersama pejuang-pejuang yang lain..
Si anak kecil ini berlumba- lumba menghafal, mengulang, menghafal, mengulang kembali..menurut mereka, untuk menjadi pejuang itu, 30 juzu’ al-quran harus tersemat kemas di hati, harus juga menghafal 20 hadis peperangan dan memahami tafsir at-taubat dan al-anfal itu dengan  fasih.
Masjid itu pula dimakmurkan dengan sebaik-baiknya..setiap hari, setiap daerah, satu jam akan diperuntukkan sepenuhnya untuk para pejuang kecil ini menghafal dan seisi ahli masjid bersama-sama mengimarahkan masjid itu.
Tekanan.Ketakutan.Bekalan air terputus. Bekalan elektrik terputus. Ketiadaan bekalan perubatan. Itu semua bukan lagi halangan. Malah, mereka sudah “immune” dengan semua itu..kenapa begitu?? Kerana hidup mereka bermatlamat.
Sempat juga rombongan meminta pejuang-pejuang Palestin ini agar memohon doa untuk anak-anak (pelajar-pelajar) di mesir agar dipermudahkan imtihan mereka. “InsyAllah. Semoga Allah permudahkan kalian “ ucapnya
masyAllah, patut kita berasa malu mereka yang memang sebenar-benarnya mujahid itu mendoakan kita pula T__T..
diucapkan selamat tinggal kepada mereka, semoga terus thabat, terus teguh di jalan Allah ini..namun, pesanan selamat tinggal mereka pula = semoga kita ketemu di AL-Quds, bersama-sama bersolat di sana, bi iznillah..masih tersenyum walaupun tidak tahu bila hari itu bakal tiba..
menurut mereka, pilihan raya mesir sangat memainkan peranan penting dlam pengembalian Palestin itu sendiri. Sungguh, penentuan bakal presiden Mesir itu bakal mengubah landskap dunia ini dan Palestin itu.  Mereka tetap bersabar memohon daripadaNya, malam mereka pula tidak pernah sunyi daripada qiammullail dan doa yang berterusan
 mintalah pertolongan kepada Allah, dan bersabarlah, sesungguhnya bumi ini kepunyaan Allah, diwariskannya kepada sesiapa yang dikhendakiNya daripada hamba-hambaNya, dan kesudahan yang baik adalah bagi orang yang bertakwa.. ( al-A’raf 7 : 128)
kalau saudara kita di sebelah sana mampu bersabar, apatah lagi kita?
Tajdid niat kembali. Kenapa aku hidup. Takkan ada letih, takkan ada kecewa, kalau semuanya kerana Allah.
Bittaufiq semua.

p/s : mintak maaf andai terslah eja, da singkatan, ayat kucar-kacir, tajuk omputih, tapi isi x omputih, semoga bermanfaat


by:Liyana Nadhirah bt Mustaffa
ejahchan GEN09 MEMBER

Do things with passion or not at all.

No comments: