Sunday, February 26, 2012

kerana sehelai kertas



Michael: sini kau rupanya. jauh kau menapak. kau tengah baca buku apa Remy ?

Remy: ikut gualah nak baca buku apa, yang lu nak sibuk kenapa ? [ ujar Remy acuh tak acuh sambil meletakkan bukunya di atas meja dan memandang ke tingkap melihat pemandangan dari kedai Mcgronal di tingkat 3 itu ]

M: aku tanya elok-elok kan Remy, yang kau nak melenting kenapa maa ? jawab elok-elok tak boleh ke ? [ Michael menarik muka sambil menyorong kerusi untuk duduk ]

R: malas gua nak layan lu michael.

M: kau kenapa maa ? cuba kau story dekat aku, biar aku dengar. kalau ada aku boleh tolong, aku tolong

R: lu tak faham michael. lu hidup senang, belajar pun pandai, muka pun kacak. gua ? otak dahlah lembab. kalau buat event apa benda pun tak jalan

M: kau, dari dulu aku kenal kau sampai sekarang itulah ayat kau. " lu tak faham " [ ujar Michael dalam nada sarkastik sambil membuat muka menganjing Remy ]

R: ini yang buat gua malas nak cakap dengan lu. tak habis-habis nak menganjing orang. agak-agaklah sedikit brother ! [ nada R sedikit tinggi ]

Waiter Rose: hm, kamu berdua boleh perlahankan suara tak ? sebab agak mengganggu customer lainlah bang [ ujarnya sambil memandang muka michael ]

M: eh maaf, maaf. [ balas michael sambil tertunduk malu ]

Michael dan Remy menyambung perbualan mereka semula dengan nada perlahan namun jelas menampakkan kemarahan masing-masing

M: tengok ? kan dah kena sound dengan kakak Rose tadi isk. 

R: lu yang cakap kuat nak salahkan gua tetiba 

M: aku pula yang kena. mana aku tak menganjing. tension aku kau tahu, kau balik-balik guna ayat sama. tak kisahlah aku faham, ke tak faham ke, kau cerita sajalah

R: malas gua. bukannya lu faham pun kalau gua story panjang-panjang [ Remy cuba menjaga egonya dan enggan berkongsi masalahnya dengan Micheal ]

M: eh, aku faham ke, tak faham ke itu cerita kedua maa, tetapi satu benda aku boleh janji. i will never let you solve your problems by yourself. this is what a friend for, am i right ? 

R: uuu budak pandai dah mula cakap orang putih [ perli Remy untuk membalas sindiran Michael sebelum ini ]. seingat gua, gua tak pernah paksa lu lepak dengan gua. lu kalau tak suka, lu biar gua lepak sendiri-sendiri sudah. sibuk betullah mamat seorang ini

M: memang aku tak faham dengan kau sekarang. tetapi kau fikirlah sendiri, mana ada orang boleh faham orang lain 100%. kau pun bukannya faham aku 100% kan ? kau berilah aku peluang nak cuba Remy. [ nada Michael semakin kuat ]  

R: go to hell dude [ ujar Remy sambil membuat isyarat menghalau Michael ]

M: melampau kau ini Remy ! sabar aku pun ada limit dia kau tahu !
selepas menjerit, Michael terus menghentak meja dan menolak kerusinya dengan kuat

Remy tersentak. belum pun sempat Remy bersuara, Michael terus bergegas keluar dari kedai itu dengan muka merah menyala dengan kemarahan. 
Remy memandang kiri kanan. semua orang tengah melihatnya dengan muka terkejut dan penuh curiosity.
kakak Rose yang menegur mereka tadi pun sedang berjalan ke arah dia

W: maafkan saya, tetapi sila keluar dari kedai ini. pelanggan-pelanggan lain benar-benar terganggu dengan kamu berdua

muka Remy merah padam sebab malu dan terus dia keluar selepas membawa bukunya dan membayar minumannya di kaunter

R: badul punya Michael. tak pasal-pasal gua malu kena marah tadi. Damn !  [ ujar Remy sambil menggelengkan kepalanya kepada pekerja selsom yang menawarkan kepadanya leaflet broadband selsom. ]

whooshhhhh
angin kipas besar di luar kedai makan itu menerbangkan leaflet selsom itu tadi
Remy pandang kiri dan kanan mencari Michael dan ternampak kelibat Michael tengah menuju ke arah escalator untuk turun ke tingkat 2

R: Michael !! [ jerit Remy separuh marah ]

Michael menoleh kebelakang apa bila mendengar namanya dipanggil
tiba-tiba 

" ALLAH !!! "

gang gang gang gang
bunyi besi di palu oleh objek tumpul

Remy terkejut dan terus berlari
namun

" ALLAH !!! "

gang gang gang gang blub
bunyi yang sama berulang namun di akhiri dengan bunyi seolah-olah sesuatu yang lembut bertembung sesama sendiri

keesokannya,
Ain: oi kak Rose, kau dah baca belum paper hari ini ? peristiwa semalam masuk surat khabarlah !

W: itulah, aku pun tengah terkejut lagi ini ain ha sob sob sob [ nadanya lemah kerana traumanya masih belum hilang ]

suratkhabar cahaya harian itu diletakkan ke meja
terpampang di muka depannya petikan berbunyi,

SENAWANG, Jumaat - Seorang pelajar universiti tempatan [ Muhammad Mikail Bin Rusdi, 19 tahun ] maut apabila tergelincir kerana terpijak sehelai kertas iklan semasa hendak menggunakan escalator. Mangsa dilaporkan mengalami patah tengkuk dan mati di tempat kejadian. Rakan mangsa [ Siti Ramlah Binti Muzammil ] yang berada berdekatan turut ditimpa kecelakaan apabila tali kasutnya yang longgar telah tersangkut di escalator terbabit ketika cuba mengejar rakannya. Mangsa kini berada di dalam keadaan stabil di ICU Hospital Tunku Jaafar namun dilaporkan mengalami lumpuh separuh badan akibat hentakan kuat di tulang belakangnya. Pekerja di kedai makan berdekatan [ Rosnah Binti Zulkifili ] ketika dihubungi berkata, kejadian berlaku begitu pantas dan pihak hospital gagal menghantar ambulans secepat mungkin ke tempat kejadian. Pihak polis menafikan sebarang unsur khianat dalam kes ini.

p/s: 
banyak sebenarnya pengajaran dalam cerita ini
cuba cari dan kongsikan bersama
ini aku copy paste dari blog aku
saja nak buang sawang blog batch ini kahkahkah
beruanglegend GEN09 MEMBER

Do things with passion or not at all.

3 comments:

AmmarHamzah said...

Ok First.
aku expect citer ni berlaku di dalam sebuah Mall kerana ada restoran Mc Gronal dan ada escalator.

Apa fungsi kipas besar didalam Mall tersebut selain menerbangkan leaflet broadband selsom?

Abul Akmal Arif Bin Anuar said...

ini antara dilemma aku sebenarnya
ada 3 kemungkinan, sama ada memang redundancy berlaku antara kipas dengan aircond mall,
teknik marketing untuk menebarkan bau masakan kedai
terakhir yang paling logik, kedai sebelah tengah buat offer diskaun termasuk kipas tadi
itu yang terbuka kuat itu ahah

AmmarHamzah said...

antara?
maknanya ada lagi