Sunday, October 23, 2011

30 pesanan Imam Syafie


30 pesanan Imam Syafie

1) Tuntutlah ilmu sebanyak mungkin kerana ia dapat menjaga dan membuat kamu cemerlang dunia dan akhirat

2) Perbanyakkan menyebut ALLAH dari menyebut makhluk.Perbanyakkan menyebut akhirat dari menyebut dunia.

3) Pilihlah makanan yang halal kerana ia menjamin kesihatan dan menyebabkan syaitan gerun.

4) Sabar menghadapi musibah adalah sebesar sebar erti sabar di mana sabar itu sendiri memerlukan kesabaran pula. Bala dan musibah menunjukkan adanya perhatian dan kasih sayang ALLAH. Oleh itu bersyukurlah. Kerana syukur yang sedemikian setinggi tinggi erti syukur.

5) Apabila salah seorang antara kaum kerabat atau jiran kamu sakit, kamu perlu ringankan langkah menziarahinya kerana ia disaksikan malaikat dan dicintai ALLAH.

6) Marah adalah salah satu antara panah panah syaitan yang mengandungi racun. Oleh itu , hindarilah ia supaya kamu dapat menewaskan syaitan dan bala tenteranya.

7) Kasihanilah anak yatim kerana Rasulullah juga tergolong sebagai anak yatim dan beliau akan bersama sama dengan orang menyayangi dan mengasihi anak yatim di akhirat.

8) Berbuat baik dan tunjukkan bakti kepada ibu bapa tanpa mengenali letih dan lelah sebagaimana mereka berbuat begitu sepanjang hayat mereka. Ia dapat menambah keberkatan pada umur, menambah rezeki dan keampunan dosa dosa kamu.

9) Banyakkanlah amal soleh kerana ia adalah pedinding dan perisai mukmin dan pelindung daripada serangan iblis.

10) Takwa adalah pakaian kebesaran dan hiasan akhlak muslim sebenar. Ia ibarat pokok zaitun, minyaknya membawa membawa berkat, ia juga memberi kejayaan dan kemenangan.

11) Iman mempunyai bentengnya bagi menghalang segala serangan yang cuba merobohkannya. Oleh itu bagi menguatkan benteng iman, keimanan perlu dibajai dengan lima perkara, yakin, ikhlas, mengerjakan amalan sunat, istiqamah, bertatasusila, ataupun berdisiplin dalam mengerjakan ibadah.

12) Ingat dan zikir kepada ALLAH sebanyak banyaknya kerana ia mengubati penyakit jasmani dan hati. Ia mencetuskan ketenangan hidup dan qanaah.

13) Khusyuk secara zahir adalah khusyuknya orang awam, khusyuk secara batin adalah khusyuknya orang pilihan di sisi ALLAH.

14) Kubur adalah hentian sementara bagi membolehkan ke satu perhentian yang lain yang penuh dengan soal siasat. Oleh itu, siapkanlah jawapan yang adil dan benar menerusi amal yang benar dan taat pada al Haq yang tidak berbelah bahagi.

15) Kita perlu sentiasa memohon perlindungan daripada ALLAH, sekurang kurangnya dengan mengucapkan Auzubillahi minassyaitonirrajim. Kita perlu bersabar sekiranya serangan syaitan datang juga bertalu talu dengan hebat dan menyedari ALLAH taala hendak melihat ketulenan jihad kita. Ketahuilah perang dengan syaitan itu lebih hebat daripada perang sabil.

16) Sebesar besar keaiban adalah kamu mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri.

17) Hati adalah raja dalam diri. Oleh itu, lurus dan betulkan ia supaya empayar kerajaan dirimu tegak di atas al Haq yang tidak disertai oleh iringan iringan pasukan kebatilan.

18) Ketahuilah istighfar yang diucapkan dengan betul mampu membuat syaitan lari ketakutan dan menggoncang empayar iblis di istana kerajaannya.

19) Ketahuilah sebesar besar kesenangan di dunia dan akhirat adalah memberi maaf kepada orang lain dan melupakan terus kesalahannya. ALLAH pasti akan meninggikan darjatnya disisi manusia.

20) Tafakurlah sebelum tidur bagi menghisab diri atas salah dan silap semasa aktivit pada siang hari sebagaimana Umar Al Khatab menyiasati dirinya dengan pelbagai soalan berkenaan dosa dosanya pada siang hari.

21) Tuntutlah ilmu sebanyak mungkin kerana ia dapat menjagamu dan membuatmu cemerlang di dunia dan di akhirat. Ia juga amalan para nabi, rasul dan orang soleh.

22) Sesiapa yang mahu meninggalkan dunia dengan selamat, dia perlu mengamalkan perkara berikut iaitu mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan bercakap, dan berpada pada dengan rezeki yang ada.

23) Kamu seorang manusia yang dijadikan daripada tanah dan kamu juga akan disakiti daripada tanah.

24) Sesiapa yang menjalin ukhuwah dan menghidupkannya. Dia memperolehi banyak kebaikan.

25) Allah menjanjikan kepada orang yang beriman, mereka akan ditinggikan darjat dan diberi kemuliaan selagi mereka menunaikan perintah ALLAH.

26) ALLAH menjanjikan kepada orang beriman, mereka pasti mendapat pertolongan ALLAH seperti dalam pernyataannya dalam surah ar Rum ayat 47 yang bermaksud, dan adalah menjadi tanggungjawab kami untuk menolong orang beriman.

27) ALLAH menjanjikan kepada orang beriman , mereka pasti mendapat pembelaan daripada ALLAH sebagaimana pernyataannya dalam surah al Hajj ayat 38 yang bermaksud, ALLAH membela orang yang beriman.

28) ALLAH menjanjikan kepada orang yang beriman dan bertaqwa, ALLAH pasti akan menaikkan darjat mereka hingga ke taraf wali wali ALLAH selagi memenuhi syarat syaratnya seperti dalam pernyataannya dalam surah al Baqarah ayat 257 yang bermaksud , ALLAH penolong (wali ) bagi orang yang beriman.

29) ALLAH menjanjikan bagi orang yang beriman akan memberi petunjuk dan jalan lurus sebagaimana pernyataan ALLAH dalam surah Al Haj ayat 54 yang bermaksud, ALLAH akan memberi petunjuk bagi orang yang beriman kepada jalan yang lurus.

30) ALLAH menjanjikan kepada orang yang beriman, mereka akan memperoleh rezeki yang baik dan pelbagai keberkatan selagi mereka menunaikan perintah ALLAH sebagaiman pernyataannya dalam surah Al Araf ayat 96 yang bermaksud, sekiranya penduduk kota beriman dan bertaqwa pasti kami akan melimpahkan mereka berkat dari langit dan bumi tetapi sekiranya mereka mendustakan ayat ayat kami, kami akan seksa mereka disebabkan perbuatan mereka.

* point yang ke 22 mmg perghh
* sumber Novel Sejarah Islam Imam Syafie
atiqah GEN09 MEMBER

Do things with passion or not at all.

2 comments:

myviputih said...

like this

Anonymous said...

ana bukan menyangkal kata2 imam syafie,tp benda ni ade kat kter semua..point ke 22..smua point ade dlm kitab ni(sheikh 'abdul qadir al-jailani) ditambah dgn kurangkan bergaul(kitab mukhtasar 'ulumuddin)..