Monday, April 4, 2011

...AHEAD bukan HEAD N NECK...


Awaken,1 heart,1 aim,1 destiny..err..sudu tu kire macam lambang 1 laa...semangat kan die.dan tak rase ke semangat bila tengok budak ni??~abeslaa letak gambar tak de motip dengan tema huhu

LOKASI:di mana-mana di Mesir
MASA:bila-bila masa

SITUASI 1
“Fiqh perubatan?Ape ke mende tu??ah malas la aku tau.ala buat pe nak tau fiqh perubatan tu sume.kite kan nak jadi doktor.bukan nak jadi ustaz.lagipun tak de nye masuk final exam pasal tu. Ko bace je buku department.tak yah susah-susah nak bukak kitab lain”
                                                                                              ...
“ko rase kite yang bakal graduan luar negare ke,dorang yang belajar kat malaysia lagi terror weh?”
“entah.ala same je kot.tak kesah la belajar mane pun balik-balik jadi doktor gak”
                                                                                              ...
SITUASI 2
“siyes aku tak nak makan lauk die masak.dahla pedas,masam lak tu.buat agar-agar pun rasa rempah ratus”
“ala macam la lauk yang ko masak tu sedap sangat.aku rase lauk ko yang paling sedap nasi dengan serunding je”
                                                                                              ....
“dah aku malas main PES dengan ko.kalau aku menang ko cakap aku bela hantu mak limah."

~haisy,name je 1 batch,1 rumah.tu pon nak gaduh-gaduh.

SITUASI 3
“azam aku tahun ni nak mumtaz”
“ko neh.asek aim mumtaz je.Mumtaz Mahal pon tak aim mumtaz macam ko.aku nak aim mumtaz tahun 6 je.so skang aku nak relek dulu”

SITUASI 4
“aku nak pergi study group ni.ko nak ikut tak?”
“ala relek luu.final lambat lagi.kita gi city star la.aku nak cari external hard disk berkapasiti 5 tera.lagipun aku dok study balik-balik result aku bese je”
p/s:wujud ke external hard disk 5 tera??

"eh kelas pukul 8 hari ni kan.yang ko masih lagi bersenang lenang dengan bahagianya ni kenape?tak bersiap pergi kelas ke??nak ponteng ea"
"wowwowss..relek dulu!!ari ni subjek pe je.bace kat rumah pon boleh.aku pon boleh ajar ko subjek tu.dah tak yah nak buang ATP banyak-banyak pegi kelas"
"em..takpelah.mak aku cakap kalau kita jalan kaki pergi kelas pun dapat pahala.baru jalan kaki.belum lagi dengar lecture dah dapat pahala.uisy rugi-rugi kalau tak pergi kelas"
~bedebush!!haa hambek.kan dah kene ceramah free-free

...................................................................................................................................................................

LOKASI:masih lagi di mesir
MASA:SELEPAS AHEAD

AWAKEN

“Lepas dengar pengucapan awam korang ari tu,baru aku tau penting rupenye fiqh perubatan neh.lepas ni kalau ade kelas-kelas agama bagitau aku ye”
“tu la.lepas bahas ari tu baru aku tau ade jugak lainnya student oversea dengan pelajar dalam negare.masing-masing de kelebihan sendiri”

"yang orang dok berbahas kat depan,ko lak tengah sibuk-sibuk menyalin.ko salin pe weh??"
“setelah ku amati(ayat skema tak boleh bla),aku rase kite patut kahwin time study.maka aku nak copy sume hujah-hujah dorang sebab lepas ni aku nak panjangkan usul ni kat mak bapak aku"
~erkk..pulak dah...

sebelum ini kita jarang mengambil cakna(cewah ayat nak best je)perkara-perkara yang kita rasakan agak remeh.sedangkan isu remeh inilah yang membuatkan kite mengetahui isu-isu semasa.lagipun mase ni lah kita nak tambah pengetahuan am(contoh teka silang kata yang saaaangat la mencabar ilmu pengetahuan daku huhu).so,ahead MENYEDARKAN kita tentang ilmu itu penting,tidak kira ilmu apa :)

1 HEART

Salah satu checkpoint dalam game 'Missing Face' ialah:
-anda dikehendaki makan semua makanan yang ada.
-antara menu 'baekkk punye':
roti,sambal yang agak pedas,timun fresh terbaik dari ladang,agar-agar berperisa kayu manis,dan air asam jawa yang misya omar pun tak sanggup minum(air asam jawa kan sinonim dengan nak jaga suare huhu)

kesemua makanan di atas nampak tak menarik langsung untuk dimakan walaupun anda dah sampai tahap gluconeogenesis pon malas nak take over dalam badan(giler punye starvation la kononnye),namun nak menang punye pasal semua peserta makan je tanpa mempedulikan taste bud mereka.hebatlah korang!

Pandangan peribadi,kesemua makanan itu dianalogikan dengan rencah kehidupan.tak semua yang kita hadapi itu manis.ade yang masam,pahit dan pedas.namun semua itu dapat dihadapi jika kite BERSATU HATI.kalau tak bersatu for sure tak boleh nak abeskan makanan tu betul tak?paham ke idak ni??buat-buat paham jela ek :)

1 AIM

"best la bila dapat kumpul ramai-ramai 1 batch macam ni.aku harap kita kekal macam ni sampai graduate!kalau boleh sume keje 1 hospital je.boleh gitu??maka aku nak aim mumtaz tahun ni!!"
"aaa...kalau keje pun satu hospital dengan ko,tak berkembang la otak aku.dahla 6 tahun setengah dok ngadap muke ko,keje pon de muke ko lagi.darah tinggi aku macam ni"
"erkk...ok what ngadap aku?!"~bajet muke best je 

satu harapan,SATU MATLAMAT.jom semua mumtaz tahun ni!!insyaAllah... :)

1 DESTINY

"aku dah sedar kenape aku dihantar kesini.untuk menuntut ilmu.bukan nak bersenang lenang kat city star.memang aku ditakdirkan untuk tidak berjaya sekarang.tapi takdir tu boleh ubah kalau aku berusaha dari sekarang.gagal sekali tak bermakna gagal selamanya"
"aik.yang ko tibe-tibe bagi pengucapan awam tentang kesedaran  ni kenape?kita dah ade kat city star ni haa."

"eh ni apasal tak siap lagi ni??jom la kite pergi kelas cepat.nanti lambat.aku nak duduk depan ari ni.tak kire.even tak de tempat duduk pun,aku rela bersila depan lecturer dengan jarak hanya 2 inci."
"ehem.(sambil buat muka-bajet-cute-ala-ala shaheizy sam)ari ni kelas kol 9 la derr.sekarang baru pukul 6"
"erkk...hee :D"~berlalu ke dapur sambil buat-buat basuh periuk nasi dengan rasa tak bersalah

 siapa sangka kita akan dihantar ke bumi anbiya' ini untuk menimba seberapa banyak ilmu yang ada?inilah destiny.masih belum terlambat untuk berubah dari sekarang.kutiplah mutiara yang ada disebalik debu yang bertebaran.kadang kala diri merasakan tersalah ambil jalan yang penuh cabaran ini.namun,sesungguhnya Allah tidak tersalah memilih kita untuk berada di jalan ini.~ingat lagi tak ayat ni?hehe...

meski berbeza negeri asal dan pemikiran,namun kita punya 1 DESTINY.destiny ape?tepuk bantal,fikir sendiri sebelum tidur.dan 1 destinasi...iaitu...

universiti la weh.esok jangan lupe pergi u.ade kelas.tak de alasan tak pergi kelas sebab penat tengok bahas :p 






iman_insyirah GEN09 MEMBER

Do things with passion or not at all.

5 comments:

nurul atiqah mohd azman said...

terbaik lah kema...head n neck make sure baca eh...

HKLBR addicted.... said...

hantu mak limah?????

iman_insyirah said...

mak kpd hantu k.limah...

mamat poyo said...

cubaan yang bagus cuma
kesinambungan cerita agak sukar dilihat
kualiti jenaka masih boleh dipertingkatkan

iman_insyirah said...

ye trime kasih atas kritikan membina